Effectieve behandeling van schimmelnagels

Wat is een schimmelnagel
Als een nagel geïnfecteerd is met een schimmel en dan is er sprake van een onychomycose (medische term voor schimmelnagel).
Een schimmelinfectie kan makkelijk ontstaan in beschadigde nagels ten gevolge van bijvoorbeeld sporten of knellende schoenen. 
Vocht en warmte in de schoenen bevorderen de kans dat schimmels zich kunnen ontwikkelen  in teennagels.
Veel volwassen personen in Nederland hebben last van een schimmelnagel aan een of meerdere tenen. Schimmelnagels - ook wel kalknagels genoemd - zijn dan ook een veelvoorkomend probleem en zeer lastig te behandelen.

Behandelmogelijkheden
Naast lokale behandeling van de schimmelnagel(s) met schimmeldodende tinctuur, een tablettenkuur of laserbehandeling, is PACT® Schimmelnagel Therapie een methode voor de behandeling van schimmelnagels.

Wat is PACT
PACT is een afkorting en een wetenschappelijk begrip voor Photodynamische Antimicrobiële Therapie. Met deze methode kunnen schimmels op nagels gedood worden. Deze uit Duitsland afkomstige innovatieve therapie is pijnloos en zonder bijwerkingen. De resultaten en de herstelfase naar een gezonde nagel zijn goed, maar worden bepaald door de risicofactoren die ervoor hebben gezorgd dat een besetting kon ontstaan en de kans op herbesmetting blijft aanwezig.

De therapie
De PACT schimmelnageltherapie bestaat uit drie fasen. Hieronder leggen wij uit hoe de schimmelnageltherapie in zijn werk gaat.

De kosten
Voordat de PACT-therapie kan starten vindt een intake en adviesgesprek plaats en wordt schimmeldiagnostiek gedaan. De verdere kosten van het traject worden bepaald door het aantal schimmelnagels en de verwachtte behandelduur. Dit wordt met u besproken tijdens de intake.

Wilt u - na het lezen van de informatie - een afspraak maken voor deze behandeling? 
Stuur dan een email naar info@voet-plus.nl.
Ik neem dan z.s.m. contact met u op om een intakegesprek te plannen.

Hoe ziet het behandeltraject eruit.

Fase 1
De PACT behandelingstherapie bestaat uit drie fasen. Fase 1 begint met een uitvoerig intakegesprek en een uitgebreide anamnese om te kunnen bepalen of PACT® Schimmelnagel Therapie geschikt is. Soms is een andere behandeling wenselijk. Wanneer nog niet officieel is vastgesteld dat het om een schimmelnagel gaat, wordt tijdens de intake ook een stukje van de aangetaste nagel voor onderzoek opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium. Niet alle verkleurde en/of verdikte nagels zijn nl. altijd schimmelnagels. Er kan ook sprake zijn van bijvoorbeeld een hoornnagel of een psoriasis-nagel.

Daarnaast wordt uitgebreid stilgestaan bij het ontstaan van een schimmelinfectie, want goede informatie draagt bij aan de juiste motivatie die nodig is voor de - soms - langdurige behandeling. In deze fase wordt ook de tijdsduur van de behandelperiode besproken, hoe vaak u in die periode moet terugkomen en wat de kosten zijn.

Fase 2
Indien in het laboratorium wordt vastgesteld dat het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat, kan de tweede fase van de PACT-behandeling starten. Deze fase bestaat uit 4 behandelingen, waarvan er drie in een tijdsbestek van circa tien dagen worden uitgevoerd. De vierde behandeling volgt na een maand. Wanneer er lichamelijke aandoeningen of andere factoren zijn die het nagelherstel nadelig kunnen beïnvloeden, is vervolgens iedere 4 weken één PACT-behandeling nodig totdat de nagel(s) gezond zijn uitgegroeid.

De eigenlijke PACT-behandeling
Ter voorbereiding wordt de schimmelnagel dun gefreesd en worden de aangetaste delen zo veel mogelijk verwijderd. Dit is nodig, omdat de actieve schimmeldraden zich op de grens van de onderkant nagel en het nagelbed bevinden en de gel die daarna op de nagel wordt aangebracht trekt dan beter in. Ernstig aangetaste nagels worden gedurende een aantal dagen eerst voorbehandeld met een speciale zalf.

De speciale gel bevat het photosensitiser Toluidin-blauw (lichtgevoelige kleurstof).  De kleurstof trekt tijdens de inwerktijd in de schimmelnagel. Daarna wordt een speciale PACT-lamp met rood LED licht op de nagel geplaatst. Doordat dit licht een specifieke golflengte heeft wordt de blauwe kleurstof geactiveerd en ontstaat er singulett-zuurstof. Deze radicale zuurstofvorm is kortstondig zeer actief, waardoor de celwand van de schimmel wordt beschadigd en de schimmel vernietigd wordt. De celwand van onze normale lichaamscellen worden niet beschadigd, omdat deze anders zijn opgebouwd dan die van een schimmel.

Fase 3
Direct na de eerste behandeling start het nabehandelingstraject. Hierbij is belangrijk dat er geen herinfectie optreedt en dat er een snelle uitgroei van een nieuwe (gezonde) nagel plaatsvindt. In deze periode wordt ook een antischimmelproduct voor de schoenen en de nagelsgebruikt om deze zo veel mogelijk te beschermen tegen herinfectie. 
Om de uitgroei van een nieuwe (gezonde) nagel te stimuleren wordt een speciaal hiervoor bestemde nagelcrème gebruikt. De eerste set producten is bij de behandelprijs inbegrepen.


Zelf doet u ook veel om een herinfectie te voorkomen:

*   Plaatsen waar een schimmelinfectie kan worden opgelopen dient u zo veel mogelijk te mijden of maatregelen tegen besmetting te nemen.

*   Wanneer er ook sprake is van schimmelinfecties van de voethuid dienen deze ook mee behandeld te worden.

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden en Privacy Beleid.

Algemene Voorwaarden en Privacybeleid